Articles

Finale EME 2007 in komentar rezultatov

In Aktualno, Glasba, Slovenija, Zabava on 04/02/2007 by Mateja

Najprej bom spet omenila voditelja. Voditelji polfinalov so bili bolj zabavni in boljši kot sta bila Mario Galunič in Helena Blagne Zaman. Mario je bil sicer uredu in še boljši bi bil, če ne bi imel ob sebi amaterke. Helena se je na začetku precej lovila, potem pa se je nekoliko skulirala in predvsem zažigala s svojim petjem. Resno upam, da se naslednje leto prijavi na EMO.

Končni rezultat EME 2007 mi ni najbolj všeč.
Uradni rezultati vseh treh večerov: Spletna stran EME

Sploh ne morem verjeti. Zmagovalec prvega predizbora je Don Corleone pred Deanom Vivodom in Zablujeno generacijo. Alenka Gotar nowhere near. Zmagovalka drugega predizbora preprečljivo Eva Černe.
Zmagovalka prvega kroga v finalu: Eva Černe!

Na koncu pa Gotarjeva. Naj jih vrag vzame.

Komentar:

Alya: Pesem se je očitno izgubila, še posebno, ker je bila na začetku.

Zlati muzikanti: Zgrešili so festival.

Dean Vivod & Tonus Kitaris: Komedija!

Nude: Precej dolgočasen komad.

Sebastian: Komad definitivna uspešnica. Kljub temu, da spominja na lanskoletni “Show me your love” od Tine Karol. Mahanje z zastavami je spominjalo na lanskoleto švedsko Carolo. Slačenje plesalk pa na grškega boga, Sakisa Rouvasa 2004. Moral bi biti boljše uvršečen.

Denis: Game over stil. Vsaj dokazal je, da nekaj posluha ima.

Don Corleone: Tretje mesto! Priznam, da mi je bil njegov nastop izredno všeč.

Tadeja Fatur: Najbolj grozna pesem v finalu. Grozen styling, koreografija, pesem nikakor ni drugačna. Zasluženo zadnja.

Zablujena generacija: Četrto mesto. Saj so dobro nažigali.

Žana: Dobro je fušala.

Alenka Gotar: Drugo mesto v prvem krogu. Vokalna izvedba pesmi je bila boljša kot v polfinalu.

Steffy & donald TrumpeT: Nekakšen balkanski turbofolk. Vsega skupaj se hitro naveličaš.

Martin Perović: Zopet zelo dobra izvedba pesmi.

Eva Černe: Edina, ki si je upala peti brez back vokalov. Kapo dol, po mojem mnenju najboljša. Prvo mesto v prvem krogu. Ne morem verjeti, da ni bilo prvo tudi po drugem krogu.

Kar se tiče Cveta z juga in Alenke Gotar: Uspela je malo popraviti nastop iz polfinala. Njena vokalna izvedba je zaradi šolanega glasu zelo dobra, seveda, če je ne grabi trema, kot je bilo to v polfinalu. Nastop ji je seveda uspešno kvarila obupna ekipa back vokalov – v njej so Andrej Babič, avtor “Cveta z juga” in še trije. Ista ekipa se je v zadnjih dveh letih na EMI drla za Sašo Lendero. Ker se je ta letos odločila bojkotirati EMO, nam je Babič letos predstavil Alenko Gotar, seveda s povsem istim načrtom kot zadnji dve leti. Če besedilo pesmi ne bi bilo v slovenščini, si nikakor ne bi mislila, da bo ta pesem zastopala Slovenijo na Eurosongu.

Zmagovalna pesem mi ni všeč.
Besedilo ni ne vem kaj, tistih par vrstic dokaj kičastega besedila so z opernim petjem, dretjem back vokalov in ponavljanjem uspešno raztegnili na tri minute.
Glasba je izredno udarna, vsekakor tipična Babičeva štanca (Spomnite se na Metulja in Mandoline.), ki povprečno besedilo naredi “kvalitetno”. Kombinacija te glasbe in operno petje parata ušesa.

Eva Černe ni izšolana pevka, pa si vseeno ni omislila štirih back vokalov. Vse je stavila na svoj glas in izredno dobro odpela svojo pesem, ki tudi ni ravno lahka.
Seveda se za evrovizijski nastop ne moreš kar sam postaviti na oder, nekaj mora biti tudi za oči. Evina ekipa se ni posluževala nekakšnega cenenega kiča, kot večina ostalih. Štiri plesalke ob zanimivi rdeči tkanini so bile dovolj. Dokaj preprosto in elegantno.
Nisem si mislila, da bo Evi uspelo priti v superfinale, ker je bilo za dve mesti veliko resnih kandidatov z različnimi glasbenimi stili za različne generacije. Da je bila v prvem krogu finala prva, je pa res fenomenalno.
Ne trdim, da je bila pesem Eve Černe nekaj “ekstra”, ampak to tako nobena pesem letos ni bila. So pa “Čudeži smehljaja” solidna evrovizijska pesem in glede na to, kar sem videla v zadnjih treh večerih, bi morala iti v Helsinke. Če pa ne ona, bi poslala najprej Zablujeno generacijo ali Dona Corleona, potem pa morda Alenko Gotar ali Sebastiana.

Kar se pa tiče profesionalnosti: EME se je najbolj resno lotil Sebastian, za njim pa ekipa Eve Černe in Alenke Gotar. Smo pa videli letos ogromno takšnih, za katere je bilo takoj jasno, da se ne spoznajo na Eurosong in nimajo pojma, kakšna pesem in nastop tja spadajo.

Upam, da se “Cvet z juga” prebije v finale. Seveda bo težka. Pesem je resda udarna, ampak kombinacija z opero ji ne garantira uspeha. Glede na prevod naslova v “Flower of the south” upam, da imajo že pripravljeno angleško besedilo.

Drugače je opera že bila na Eurosongu. Leta 1995 je zmagala norveška skupina Secret Garden s pesmijo Nocturne:

Leta 2004 pa sta Malto zastopala Julie & Ludwig s pesmico “On Again…Off Again”:

Aja, tudi Slovenija je že poslala nekaj vsaj deloma opernega na Eurosong.
Omar Naber – Stop (2005)

Ja, pesem z neverjetno močnim besedilom, ob poslušanju katere me še po dveh letih vedno spreleti srh. To je po mojem mnenju najboljše, kar smo kdajkoli poslali na Eurosong. Sledi Nuša Derenda z “Energy” in Anžej Dežan s “Planom B”, potem pa Tanja Ribič in Darja Švajger (2x).

Če Omar ne bi imel take treme, če bi pel drugo angleško verzijo in če bi v ozadje postavili še kakšne baletne plesalke, bi bili takrat v finalu.

Sicer pa bo Alenka Gotar verjetno kar zmagala na Eurosongu, saj je pred leti tako napovedala Miša Molk.

4 komentarji to “Finale EME 2007 in komentar rezultatov”

 1. Mislim, da je Gotarjeva zasluženo zmagala. Sem zelo zadovoljna z izborom.
  Ostali komentarji:
  Žana-fušala 100 na uro, drugač dober komad
  Vivod: Največja faca, pa še pesem gre v uho
  Don Corleone: refren je plagijat od Because I got high, pa še dolgočasen je bil
  Denis:zanič komad, pa še backvokali so fušali
  Perović: Dobra izvedba, dober vokal, zanič komad
  Alya: Dobra izvedba, komad nič posebnega
  Eva Černe: Že 1000 x slišano, drugače pa punca ima potencial
  Zablujena generacija: Kdo jim je pa pisal besedilo? Kak prvošolček?

  Drugače pa je definitivno najkvalitetnejša in najtežja je bila pesem Dionne Dimm Father, ki pa žal ni prišla v finale. Pesem je pač povsem netipična in ne gre takoj v uho.

  Mogoče bi tudi pesem Jerneja Dermote imela kaj možnosti, če ne bi imel takšnega lesenega nastopa.

 2. Ne vem kera baba, brez vsakga posluha za glasbo, je napisala tale sestavk. Omar in Anžej sta mela zelo, zelo podpovprečne komade, kar je kasnej vidla tud Evropa. Besedila sta bla pr obeh že skor idiotska (oba sta se neki na prašne zidova naslanjala, pa gledala skoz ene zavese), glasba pa …. raj sploh ne komentiram. Tud od Alenka Gotar komad sicer ni ne vem kako hud (lah bi blo mal mn štanca), ampak je pa zame dost boljši od prejšnih. Raj gledam Alenko na evroviziji, pa se vsaj ne sramujem komada (nek po svet se že prou norca delajo iz naših skldb), kokr pa da spet kšnga Dežana al pa Derendo gor pošlemo, pa da pol Evrope zboli za sladkorno.

 3. Če še niste opazili se okus poslušalcev evrovizije spreminja… Balade in popevke niso več zaželjene.. išče se nekaj novega… 😉 Poleg tega… zablujena generacija bi imela tudi kakšne šanse priti v final… če dobro pomisliš o njihovem besedilu.. tisti ~Kdo hoče plesati z menoj?~ lahko pomeni karkoli.. vsak si ga razlaga po svoje.. in v tem je čar pesmi… tudi če mislite obratno.. ste pač osebe ki se navdušujete nad strašno pocukranimi pesmi…. če pogledaš besedilo omarjevega komada ~Stop~ opaziš da ta niti najman ni primeren za na evrovizijo… če se poglobiš v besedilo opaziš v njem nagnjenja k samomoru… tako , da mislim da je besedilo eno zelo pomembnih dejavnikov pri zmagi.. tudi nastop mora biti soliden… toda slovenci še vedno ostajamo (bolj kot ne) pri pocukranosti.. in se sprašujemo čemu imamo tako slabe rezultate.. ?!

 4. za alenko nevem če bo zmagala na evrosongu k mi je bla žana bul!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: