Articles

Finale Eurosonga

In Aktualno, Glasba, Slovenija, Zabava on 13/05/2007 by Mateja

Zgodilo se je. Prvo finale Eurosonga po uvedbi dvokrožnega Eurosonga, v katerem je sodelovala tudi Slovenija.

Objavljeni so bili uradni rezultati polfinala in v polfinalu smo bili sedmi, pred Gruzijo, Makedonijo in Moldavijo. Nihče nam ni dal 12 točk, Hrvaška pa nas je blagoslovila z desetimi. Mi smo jim vrnili 8 točk, čeprav so bili čisto zanič.

Podrobne rezultate polfinala lahko vidite tukaj.

Portugalska, Andora in Islandija so bile torej blizu finala.

Pa se vrnimo na glavno temo – finale:

BOSNA: Maria Šestić – Rijeka bez imena

Lepo, vsekakor. Vidi se, da je Bosna igrala na iste strune, kot prejšnje leto z Lejlo, a Rijeka bez imena pač ni tako močna pesem kot Lejla.


02. ŠPANIJA: D’Nash – I love you mi vida

Fantje so korektno odpeli in odplesali svojo pesmico. Predvsem pa so po zaspani Bosni razgreli občinstvo.


03. BELORUSIJA: Koldun – Work your magic

Odličen nastop, čeprav mi pesem od poslušanja do poslušanja postaja vse težja v ušesih.


04. IRSKA: Dervish – They can’t stop the spring

Tole bo zvenelo kruto, ampak Dervish nikakor ne spadajo na Eurosong. Nastopanje po lokalnih irskih vaških veselicah bo dovolj zanje. In Evropa se očitno strinja z mano, saj so pristali na zadnjem mestu v finalu.


05. FINSKA: Hanna Pakarinen – Leave me alone

Trdi ritmi, odlična pevka, ampak Evropa seveda na to ni palila še enkrat.


06. MAKEDONIJA: Karolina – Mojot svet

Prijetna pesmica, odlično odpeto.


07. SLOVENIJA: Alenka Gotar – Cvet z juga

Kaj naj rečem? Brez oklevanja jo lahko postavim ob bok zmagovalki Eurosonga. Nič slabša ni od Srbije. Odlična izvedba, veliko bolj sproščeno kot v polfinalu.


08. MADŽARSKA: Magdi Ruzsa – Unsubstantial blues

Dobro zapeto, samo pesem je čista žalost in res, ne spada na Eurosong. 9. mesto? Ojej.


09. LITVA: 4fun – Love or leave

Žalost, še enkrat. Tole se NIKOLI, AMPAK RES NIKOLI ne bi uvrstilo v finale, a ker so bili v finalu že avtomatično, jim ni bilo treba skrbeti. Od Irske so menda dobili 12 točk. Še en dokaz, da so Irci izgubili glasbeni okus.


10. GRČIJA: Sarbel Yassou – Maria

Shake it! Malo so fušali zraven, ampak grška pesem, čeravno zlajnani latino komad, je eden redkih, ki v poslušalcu prebudi željo po miganju.


11. GRUZIJA: Sopho – Visionary dream

Ah, kaj naj rečem? Pesem name ni naredila vtisa, zdi se mi preveč medla in čudna.


12. ŠVEDSKA: The Ark – The worrying kind

Prvi iz niza nastopov, ob katerem se lahko samo režiš. Ljudje res radi delajo norca iz sebe. Pesem mi nikoli ni bila pri srcu, če bi bila na odru pesem, ki je bila na švedskem izboru tretja… Bi bila druga zgodba.


13. FRANCIJA: Les Fatals Picards – L’amour a la française

Spakovanje, verzija 2. Živa rožnata barva – horror.


14. LATVIJA: Bonaparti.lv – Questa notte

Imeniten nastop, odlično odpeto, žlahtno klasično in preprosto. Končali pa so točno za našo Alenko.


15. RUSIJA: Serebro – Song #1

Dobra pesem, spodoben nastop, čeprav bi se dalo bolje. Tretje mesto? Khem, morda malo pretirano.


16. NEMČIJA: Roger Cicero – Frauen regier’n die Welt

Dobro, samo uspeha na Eurosongu pač ni bilo za pričakovati. Swing ali karkoli je že nemška skladba bila, se ni obnesel, tako kot country lansko leto.


17. SRBIJA: Marija Šerifović – Molitva

Še enkrat sem ostala brez besed. Zaslužena zmaga. Kronski dokaz, da so močna pesem, dober glas in preprost nastop vredni več kot ves cirkus, ki so ga nekatere države imele na odru.


18. UKRAJINA: Verka Serdučka – Dancing lasha tumbai

Kronska bedarija letošnjega Eurosonga. Pesem je sicer poskočna, a grozno trapasta, pojava na odru in koreografija za kozlat. Ne morem dojeti, da bi tole skorajda zmagalo letos. Le kaj bi brez Srbije?


19. VELIKA BRITANIJA: Scooch – Flying the flag

Ohh. Horror. Predzadnje mesto. Malti se je očitno zmešalo, saj jim je dala 12 točk.


20. ROMUNIJA: Todomondo – Liubi, liubi, I love you

Trapasto, a prisrčno.


21. BOLGARIJA: Elitsa Todorova & Stoyan Yankoulov – Water

Ob tej pesmi imam mešane občutke. Po eni strani mi je glasba zelo všeč, ampak dretje – petje, čeravno zvokovno spada zraven… Ne vem, no.


22. TURČIJA: Kenan Dodgulu – Shake it up, shekerim

Dober nastop, klasična Turčija. Turki po Evropi so poskrbeli za četrto mesto. 12 točk od Velike Britanije, Francije, Nizozemske, Nemčije… Skrajno žalostno, da se to dogaja.


23. ARMENIJA: Hayko – Anytime you need

Nežna balada, nič pretirano izvrinega, a glej ga zlomka, glasovalni stroj vzhoda jih je pripeljal do osmega mesta.


24. MOLDAVIJA: Natalia Barbu – Fight

Eh, začetek dober, potem pa nič posebnega.

Z zmago Srbije sem zelo zadovoljna, nikakor pa to ne morem reči za vse ostalo. Alenka Gotar bi si zaslužila mnogo več kot le 15. mesto. Cvet z juga so prehitele skladbe, ki resnici na ljubo niso segale naši do gležnjev, ampak ker so zastopale druge države, so prehitele našo ubogo Slovenijo, ki nima diaspore, ima pa nenaklonjene jugoslovanske sosede, ki najprej dajo največ točk drugim nastopajočim jugoslovanskim državam, kar pa ostane, dobimo mi.

Tudi petje v domačem jeziku nam ni preveč koristilo. Domoljubje gor ali dol. Takšnole mnenje sem dobila od neke gledalke iz Velike Britanije: »Bilo je OK, samo kaj, ko nisem razumela nič.«

Dobro, pustimo ob strani Britanski evrovizijski okus… Ampak ja, seveda bodo raje glasovali za Armenijo, Moldavijo, Rusijo, Turčijo, Belorusijo ali Grčijo, pa čeprav je jasno, da so to bolj ali manj povprečne skladbe – vsaj razumejo besedilo. In glasujejo zanje.

Seveda bi lahko to ovrgli s primerom Srbije, ampak tudi Srbija ni dobila nič od Velike Britanije v finalu. Britanci so glasovali za skladbe v angleščini, le Nemčiji in Latviji so naklonili par točk.

Eden od razlogov za slabšo uvrstitev je verjetno tudi dokaj zgodnji nastop v finalu. Za nami se je zvrstilo toliko nastopov, da se nas preprosto niso več spomnili.

Samo glasovanje je bilo res katastrofa. Skorajda za vsako državo ti je bilo lahko jasno, komu bo dala največ točk. Skandinavci so glasovali bolj za svoje – Finsko. Balkanci smo si delili točke med sabo, sovjetski blok med sabo. Turčija dobi glasove od Turkov po Evropi. Grčija od Cipra. Človek bi se ob gledanju glasovanja najraje zjokal, pa ne zaradi tega, ker lastni državi ne gre tako, kot bi moralo – gre za to, da vse skupaj izgublja poanto. Čemu pošiljati dobre pesmi in dobre izvajalce na Eurosong, če ti bodo itak sosedi zagotovili vrhunsko uvrstitev? Kaj je point tekmovanja, če se točno ve, kdo bo kaj dobil in kdo ne?

Z rezultati polfinala se bolj ali manj strinjam, ker je bila konkurenca z zahoda izredno slaba. Tudi polom zahodnih držav v finalu ni nikakršno presenečenje. A ko primerjam Slovenijo z Belorusijo, Moldavijo, Romunijo, Gruzijo, Armenijo, Ukrajino… Mi postane slabo.

Rešitve iz tega stanja Eurosonga ne vidim. Dva polfinala in delitev na vzhod in zahod se mi ne zdita dobra – na koncu bi v finalu zahod spet pristal na dnu lestvice.

Zahodne države bi se morale najprej zresniti in nehati pošiljati tretjerazredne pesmi in izvajalce. Kako si drznejo oporekati rezultatom in zganjati hrup, ko pa so sami ponudili evropskemu občinstvu tako malo?! Saj lahko odpovejo sodelovanje na prihodnjih Eurosongih… Nihče jih ne bo pogrešal.

Pa tudi če se kvaliteta skladb z zahoda res izboljša – kako preprečiti pristransko glasovanje za sosede? Vrnitev žirij ne odobravam, prav tako ne kakšnih drugih čudnih prepovedi. Preprosto ne vidim rešitve, kako bi vzpostavili objektivno glasovanje. A to, kar se dogaja zdaj, je nevzdržno. Leto za letom bodo med prvih 10 ene in iste države…

Kakorkoli: Slovenci smo na Eurosongu 2007 zmagali: Alenka Gotar nam je pripela finale in to je za nas toliko, kot zmaga na Eurosongu. Naš nastop je bil fenomenalen, klasa, špica. Generalno gledano je kvaliteta premagala kič.

Rezultate finala najdete tukaj.

Advertisements

2 komentarja to “Finale Eurosonga”

  1. alenka bi mogla bit usaj 2., ne pa tista ukrajina k je sam kazila podobo evrosonga… mislm kok so eni ljudje brez okusa to ne morš vrjet

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: