Articles

Stephenie Meyer: Twilight

In Knjige, Twilight on 14/10/2007 by Mateja

Ste že slišali za Twilight? Somrak?

S Somrakom sem se prvič srečala na meni dragi in domači strani HEXrpg.com. Kar nenadoma se je na vseh glavnih forumih pojavila gora tem obsedenih bralk in bralcev. Nič mi ni bilo jasno. Zakaj vsa dekleta norijo za nekim Edwardom Cullenom?

Potem sem si prenesla vse tri do zdaj izdane knjige na računalnik. In začela brati prvo – Twilight.

In bila sem zasvojena. Zdaj komaj čakam, da se lotim še drugih dveh knjig – New Moon in Eclipse. Za jesen 2008 je napovedana četrta knjiga, Breaking Dawn. Pisateljica namerava izdati še Midnight Sun, ki je pravzaprav Twilight skozi oči Edwarda Cullena.

Vsebina prve knjige je dokaj preprosta.

Sedemnajstletna Isabella Swan se preseli k očetu v majhno mestece Forks. Forks je menda najbolj deževno mestece v ZDA. Bella se slabemu vremenu le s težavo privaja, saj je bila doma, v Arizoni, navajena na sonce.

Njen prvi dan v novi šoli do odmora za kosilo poteka dokaj mirno. Potem pa med kosilom pri eni izmed miz zagleda pet izjemnih pojav. Dve dekleti in trije fantje, vsi bledi, nekoliko odsotni in nenavadno lepi. Popolni. Klepetava prijateljica ji pove, da so Edward Cullen, Emmett Cullen, Alice Cullen, Rosalie Hale in Jasper Hale posvojeni otroci Dr. Carlisle Cullena in njegove žene Esme.

Takoj po koncu odmora za kosilo se Bella odpravi k biologiji. Tam že čaka Edward in ker so vsi drugi sedeži zasedeni, mora Bella sedeti poleg njega. Edward se do nje vede hladno in neprijazno, sramežljiva Bella pa ne ve, s čim se mu je zamerila.

Po telovadbi se Bella odpravi v šolsko pisarno in ponovno naleti na Edwarda. Edward skuša na vsak način prepričati šolsko tajnico, da bi mu spremenila urnik. Ko v pisarno vstopi Bella, Edward odvihra ven in se s z bratoma in sestrama odpelje.

Nekaj tednov kasneje Bello na šolskem parkirišču skorajda povozi nepazljiv sošolec. V zadnjem trenutku Edward uporabi svoje nadnaravne sposobnosti in Bello reši. Ta opazi, da je Edward storil nekaj neobičajnega, a on to zanika.

Počasi se začne med njima plesti tesnejša vez. Neko soboto se Bella s sošolci odpravi na plažo in tam se jim pridružijo mladi iz rezervata. Ob omembi priimka Cullen eden od mladih iz rezervata pripomni, da Culleni ne smejo priti v rezervat in radovedna Bella kasneje iz Jacoba Blacka, katerega oče je prijatelj Isabellinega očeta, izvleče resnico o družini Cullen. Culleni so “the cold ones”, “mrzli”. Vampirji.

Bella doma spozna, da bi to marsikaj pojasnilo, a vseeno se ji zdi teorija neverjetna.

Nekaj dni pozneje se Bella s prijateljicama odpravi v sosednje mesto po nakupih. Med iskanjem knjigarne zaide in se znajde v slepi ulici, pot nazaj pa ji zapirajo štirje moški. Nenadoma se po ulici z vso hitrostjo v svojem volvu pripelje Edward in Bello odpelje na varno. Kasneje mu Bella med vožnjo domov razkrije, kaj je slišala na izletu. Edward ji vse prizna in ji pove, da lahko bere misli vseh mislečih bitij, le Bellinih ne more. Prizna ji tudi, da ga vonj njene krvi izredno privlači. Cullenovi se sicer namesto s človeško hranijo z živalsko krvjo.

Bella se Edwarda ne boji in v naslednjih dneh se le še bolj povežeta. Edward se odloči, da jo predstavi svoji družini in med obiskom pri Cullenovih jo povabijo, da se jim zvečer pridruži pri igranju baseballa. Zvečer se razbesni nevihta in Cullenovi na odmaknjeni lokaciji igrajo svoj vampirski baseball. Spektakularno igro prekine predčasen obisk treh vampirjev, ki pa nimajo istih prehranjevalnih navad kot družina Cullen. Eden izmed njih, James, “lovec”, zavoha Bello na jasi in Edward prebere njegove misli. Edward vidi, da James ne bo odnehal, dokler ne bo Bella mrtva in Edward spozna, da bo moral Bello skriti in uničiti Jamesa. Pri tem mu pomaga cel Cullenov “klan”.

Jasper in Alice Bello odpeljeta v Arizono, ostali pa zasledujejo Jamesa in njegovo pomočnico Victorio. Slednjič James s prevaro doseže, da se mu Bella preda in Cullenovi v zadnjem trenutku preprečijo, da bi jo ubil. Bella je hudo poškodovana, zaradi Jamesovega ugriza v roko pa se prične njena preobrazba v vampirko. Edward iz rane izsesa strup in okuženo kri in pri tem le s težavo zadržuje svoje vampirske nagone.

Pozneje Bella v bolnišnici spozna, da bi ji bilo ljubše, če je Edward ne bi rešil. Zave se namreč, da je Edward nesmrten vampir, ona pa umrljiv človek. Zato ga prosi, naj jo ugrizne, a Edward je noče obsoditi na večno prekletstvo.

Ob koncu šolskega leta Edward Bello odpelje na maturantski ples in tam se zopet pojavi Jacob Black. Jacob Belli sporoči prošnjo svojega očeta Billya. Billy prosi Bello, naj zapusti Edwarda, a ona to gladko zavrne in še vedno želi, da jo Edward spremeni v vampirko.

StephenieMeyer.com

5 komentarjev to “Stephenie Meyer: Twilight”

 1. @Menfreya:

  Zanimivo, hvala za namig – bom si izposodila v knjižnici. Lp

 2. Tale knjiga je resnično neki najboljšega kar sem kdaj prebrala…jaz sm tud čist zasvojena z njo in seveda z Edwardom :)…s prijateljicami se pogovarjamo skoraj samo še o tem!!

  In ravno ko brskam po intrnetu sem najdla tale tvoj blog! 🙂

  Resnično vsem predlagam da si preberejo tole knjigo!

  Pa lep dan!

 3. @ Menfreya:

  Kje si dobila angleški original, kajti jaz nikakor ne morem najti ta pravega torrenta (s končnico .lit ne morem odpreti), v knjižnicah imajo pa samo slovenski prevod? Lp

 4. […] Menfreyjinem blogu piše vse o Twilightu, […]

 5. Do you tweet and have a twitter account so I can follow you?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: