Articles

Vlada ostaja, zamenjajte ljudstvo!

In Politika, Slovenija on 20/11/2007 by Mateja

Včeraj zvečer je Slovenija spremljala razpravo in glasovanje o zaupnici vladi Janeza Janše.

Od šestih do osmih zvečer smo poslušali mukotrpni nastop Janeza Janše, ki je dve uri napadal opozicijo in tistih 571 novinarjev, ki so se podpisali pod zloglasno novinarsko peticijo. Za dosego bolj dramatičnega učinka nam je zaupal, da LDS in SD obvladujeta najbolj brane slovenske tiskane medije. Res je zaskrbljujoče, da LDS obvladuje revijo, kot je Lady…

Potem si je vrli Janez dal duška z listanjem in kazanjem starih izdaj dnevnih časopisov za govornico. Z vsemi močmi je skušal dokazati, da njegova vlada ne izvaja pritiska na medije in da to pravzaprav počne opozicija. Ob tem pa seveda ni omenil, kako so bolj ali manj uspešno skušali nastaviti svoje kadre po prevzemu oblasti v letu 2004. Kje so zdaj nekateri še nedavno vsej Sloveniji znani sposobni in strokovni novinarji in uredniki TV Slovenija, ki so nenadoma poniknili in izgubili svoja delovna mesta? Kaj se je je dogajalo z vodstvom Dela?

Cenzura medijev, napihovanje ciganskih problemov in izbrisani so bile glavne tri točke, okoli katerih se je vrtela dveurna predstava.

Vse lepo in prav, če se ne bi šlo za zaupnico vladi. Glede na to, da vem, čemu je namenjen ta institut, bi pričakovala, da se bo predsednik vlade v svojem nagovoru poslancem ukvarjal s problemi v koaliciji, ne pa da bo kritiziral opozicijo, medije in razne “sile iz ozadja.”

Zahteva predsednika vlade po glasovanju o zaupnici vladi v vseh normalnih državah pomeni, da želi predsednik vlade preveriti, ali ima v parlamentu njegova vlada še podporo večine. Torej koalicije. Nobena vlada ne more pri tem računati na podporo opozicije, kajti opozicija že pri oblikovanju vlade predloga mandatarja ne podpre.

Ampak Slovenija očitno ni normalna država. Pri nas si predsednik vlade lahko privošči, da izrabi 117. člen ustave RS za to, da lahko dve uri opozicijo, novinarje in vse državljane obtožuje kot se mu zljubi in nato za nagrado dobi soglasno podporo svojih cuckov! Ti “cucki” so pa včeraj tudi lepo prikazali svojo bedo.

Podpora vladne koalicije ni bila nikoli vprašljiva in zdaj lahko Janša mirno spi, ko ve, da uživa podporo predstavnikov ljudstva. Ampak to je samo farsa, saj dejanske podpore državljanov njegova vlada ne uživa več. Tega se Janša sicer zaveda, a si boleče resnice noče in ne more priznati. Zato pa bo danes vlada pokleknila pred zahtevami opozicije in umaknila sporne točke iz zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Vlada se zaveda, da bi na morebitnem referendumu zakon padel in še ene zaušnice ljudstva njen ranjeni ponos ne bi prenesel.

Za konec naj dodam komentar poslanca Gabra.

DR. SLAVKO GABER: Najlepša hvala, gospod predsednik. Gospe in gospodje! Nocoj le na videz glasujemo o zaupnici in pa o krizi slovenske Vlade. Slovenska Vlada je trdna, koalicija je trdna in nobene potrebe ni po celi tej predstavi, ki smo ji priča. To o čemer smo danes tu priča je neke vrste žaloigra, verjetno ji še najbolj pritiče naslov trpljenje jokajočega vodje ali o zaroti proti Vladi. Bolečina naj bi bojda prihajala od tega, da opozicija ne ljubi te Vlade oziroma novinarji naj bi tej Vladi hoteli vse najslabše in bojda tudi Sloveniji. Vse to bi kazalo urediti zato, da bi Slovenija normalno predsedovala Evropski uniji. Kdor to verjame, ta je več kot naiven. O eni sami stvari se nocoj tukaj pogovarjamo, o tem ali bo ta Vlada uspela ustvariti vtis, da jo ljudstvo bolj mara kot ji je sporočilo na volitvah in kot ji je sporočilo ob referendumu. Za zdaj je sporočilo jasno. Zaupanje, ki je bilo visoko je izginilo in povrniti bi ga kazalo, preveriti bi ga kazalo na volitvah. Volitve so verjetno za Slovenijo tudi daleč najboljši izhod. Ta Vlada kredibilnosti namreč ne bo povrnila in vsak korak, ki ga bo delala v bodoče bo bolj ali manj korakanje v pesek.
Zato ne potrebujemo 10 podpisov, gospod predsednik, en sam in to je vaš, da odstopite, zadošča.

Dobesedni zapis včerajšnje seje DZ

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: